DSC_0396.jpg

Millainen on hyvä ja oikeasti järkevä mainos?

Riippuu varmasti millä silmällä ja huumorintajun tasolla niitä katsoo. Kuinka moni uskoo silmin sinisin saavansa jostain tuotteesta upean ihon, kauniit jalat ja säihkyvät hiukset vain muutaman viikon jälkeen? Valitettavasti kuukaudenkaan kuluttua ei näytä pitkä sääriseltä ja pitkä tukkaiselta mallilta! Entä kun ostat tietyn pannun niin ruuan laittokin on helppoa kuin heinän teko. No, pannun mukana ei tule kokkaustaitoa ja kastike on yhtä kokkareista kuin aikaisemminkin!

Mainosten tehtävänä on tietenkin tuoda tuote esille, tietoisuuteen ja vieläpä ohjautua kaupasta käyttäjien kotiin. Hyvä niin. On olemassa paljon asiallisia, hauskoja ja hyviä mainoksia! En siis vastusta mainoksia, mutta vastustan heitä, jotka tekevät niistä kamalia tai heitä jotka esittävät niitä ihan väärään aikaan. Minä en halua selvittää lapsille erotiikan välineiden tarkoitusta, en halua selvittää miksi tuota tiettyä hiiva ainetta ei laiteta pullataikinaan tai kutiavan lapsen iholle ja miksi kaikki naiset haluavat nyt rohkeasti ostaa tiettyä voidetta... Ei, ne kaikki ovat tuotteita joiden mainostaminen kuuluu muualle kuin telkkariin tai radioon. 

Kauniit ihmiset kuuluvat tietyn tyylisiin mainoksiin, typerälle vaikuttavat tietynlaisiin mainoksiin ja muut sitten niihin jäljelle jääneisiin. Se kuuluu kai tuotteen imagoon. Minä olen päättänyt boikotoida niitä tuotteita joiden mainokset ovat huonoja ja esittäjät tekevät itsestään idiootin. Esimerkiksi en osta sitä hemmetin nenäsumutetta jonka mainoksessa äijä kävelee viemärinavaaja naamassaan, en osta jäätelöä jota myydään seksikkään naisen hammaskaluston avulla saatikka grillimakkaraa jonka ensimmäisissä mainoksissa ukko juoksi kelteisillään pitkin metsiä... Tekijöiden mielestä varmaan nerokkaita ja hulvattomiakin mainoksia, mutta tämän käyttäjä ehdokkaan mielestä ärsyttäviä. Noh, jokaisella tietysti oikeus mielipiteisiinsä ja kaikkea ei todellakaan tarvitse ottaa turhan vakavasti, mutta mielikuvat mainoksista vaan jäävät joskus elämään ihan hullunkurisella tavalla. Alaston mies ja se tietty grillimakkara... Ei kiitos sitä merkkiä ;)

Kuulostanko joltain 'kukkahattutädiltä'? Ei tämä vuodaus nyt mitään maailman vakavinta ole! Mainokset ovat kuitenkin vain osa tietovirtaa mitä aistiemme lävitse kulkee. Haastan silti mainostentekijät sekä meidät tuotteiden käyttäjät reagoimaan siihen mitä meille 'syötetään'. Tuotteiden hinnassahan me mainokset osaltamme maksetaan. Ja mainosten esilletuojat, miettikää, haluatteko te selvittää tälläisenä 'katson tuon ohjelman myöhemmin digiboxilta' -aikana lapsellenne hieromasauvan ihmeellisyyksiä? Poikani totesi taannoin kuultuaan sunnuntai aamupäivällä kyseisen mainoksen radiosta, että nyt meni tuonkin näyttelijän kunnioitus pöntöstä alas...

Mainokset kunniaan ja meidät mainosten kohdeyleisöt yhtälailla!

Olen puhunut =)