IMG_20170906_173021.jpg

Otsikko kuulostaa ihan kreikalta...

Työelämään kuuluu palautteen antaminen. Toki palautteet kuuluvat moneen muuhunkin elämän osioon, mutta mietiskelen nyt tätä oman työn osalta. Palautteet ovat osa työuran suolaa ja sokeria. Ne antavat ja ottavat, ilahduttavat tai saavat hampaat kiristymään ikenistä läpi. Työuraani kuuluu monenmoista palautetta eri työtehtävistä, mutta täytyy myöntää päiväkoti maailman palautteiden vievän ylivoimaisen voiton.

Nyt en tahdo missään muodossa loukata ketään, sillä kaikki palaute on varmaan sydämestä ja omaan elämäntilanteeseen liittyvää avautumista. Joskus vaan mietityttää, että mitähän siellä kotona oikein ajatellaan meidän työstä tai yleensä elämästä. 

Tässä minun palautteeni. Lämmöllä, huumorilla ja ehkä pienellä ironialla höystettynä;

Hei Vanhemmat ja kiitos saamastamme palautteesta!

Mukavaa kun teistä niin moni ehti vastata asiakaskyselyymme. Tässä muutamia vastauksia ihan yleisimpiin kysymyksiin ja palautteisiin.

Ensinnäkin saimme palautetta kadonneista vaatteista ja vääristä vaatteista lapsenne kohdalla. Kuten jo vanhempainillassa puhuimme niille viidelle vanhemmalle kahdestakymmenestä, on hyvä merkata oman lapsen vaatteet hänen omalla nimellään. Emme valitettavasti tunne kaikkia sukunne lapsia tai kirpparipöydän myyjän lapsia, joten emme yksinkertaisesti pysty yhdistämään esim. Pekkaa Almaan. Villavaatteetkin voi helposti merkitä vaikkapa haavateipillä. Kaipaamme edelleen joidenkin kohdalla niitä vaihtovaatteita sekä kuravaatteita. Toivomme myös, että suvun perintökalleus rukkaset tai kengät löytäisivät jo sijan muualla kuin lapsenne käytössä. Kymmeniä kertoja kastuneet hanskat tai kengät eivät valitettavasti anna suojaa pakkasilla. Teillä on myös lupa tarkistaa ja siistiä lapsenne lokeron sisältöä, vaihtaa kesäiset tai pienet vaihtovaatteet lapsen sen hetken tarpeita vastaaviksi. Me emme pahastu siitä! 

Olemme myös päätyneet ratkaisuun, että lasten synttäreitä juhlistetaan päiväkodilla ihan vain kortin ja laulun kera. Uskokaa tai älkää, se riittää kyllä! Emme siis tarjoile edes niitä lokerolle tai reppuun piilotettuja tikkareita, kiitos kuitenkin ajatuksesta (ja yrityksestä).

Kerromme myös mielellämme lapsenne päivästä häntä hakiessanne. Kertomista toki helpottaa, jos maltatte pysähtyä kuuntelemaan, on mahdottomuus juosta peräänne vaikka ymmärrämme kyllä kiireenne. Informaation saamista päiväkodin tapahtumista helpottaa myös lähetettyjen tai ovissa olevien tiedotteiden lukeminen. Ne muuten vaihtuvat toimintakauden mittaan, joten elokuussa ilmestynyt ei välttämättä ole sama kun syyskuussa oleva.

Saimme myös palautetta henkilökunnan vaihtuvuudesta ja sijaisista. On totta, että muutama pitkäaikainen työntekijämme on vaihtanut työpaikkaa. Olemme kuitenkin itse iloisia heidän uusista mahdollisuuksista työelämässä ja halustaan kehittää osaamistaan muissa merkeissä. Onneksemme saimme heidän tilalleen pätevät uudet työntekijät, jotka varmasti tuovat uusia ideoita meidän työyhteisöömme. Sijaisiakin meillä vierailee välillä, jos oma henkilökuntamme on esim. sairaana. Tämä on normaali käytäntö kaikissa päiväkodeissa. Toivomme toki, että oma henkilökunta pysyisi terveenä läpi vuoden. Valitettavasti meillä ei vain ole aina tarpeeksi vastustuskykyä kaikkia sairauksia vastaan. Tämänkin vuoksi toivomme, että pidätte sairaan lapsen oikeasti kotona ja ette lääkitse häntä panadolilla kuumeettomaksi hoitopäivän ajaksi. Ja se yöllä alkanut oksennustauti harvemmin on parantunut aamuun mennessä, vaikka lapsi polosta ei mitään enää herukkan... 

Tiedoksi asiaa miettineelle, meitä koskee myös vaitiolovelvollisuus, emme todellakaan kerro perheenne asioita muille. On eri asia, jos lapsenne haluaa avautua kavereilleen teillä tapahtuneista tai sanotuista asioista. Mukava on toki kuulla, että äidillä ja isällä on ollut hassuja ääniä yö aikaan. Toisaalta, avoin keskustelu lasten kuullen muiden perheiden ongelmista ei välttämättä vastaa iltasatua. 

Lopuksi vielä muutama sananen ihan oman työyhteisömme puolesta. Lämmin kiitos teille vanhemmille yhteistyöstä ja suuresta luottamuksestanne meitä kohtaan. Meille on tärkeää saada tehdä työtä johon olemme kouluttautuneet ja jota teemme sydämestämme. Meillä on halu tehdä teidän päivästänne helpompaa huolehtimalla jälkikasvusta ja olla mukana heidän elämänsä polulla. Haluamme tukea, opettaa ja kasvattaa pieniä oman elämänsä sankareita, jotta heillä olisi enemmän eväitä tämän maailman tarjoamiin mahdollisuuksiin. Meille he ovat tärkeitä ja haluamme tehdä heidän hoitopäivästään hyvän sekä ainutlaatuisen. Yhdessä teidän vanhempien kanssa me onnistumme ja saamme nähdä onnellisia hymyjä lasten kasvoilla. Jatkossakin toivomme palautteet suoraan päiväkodille puskaradion sijaan.

Mukavaa loppu vuotta toivottelee päiväkodin väki

 

Palautteet siis kuuluvat elämään ja kyllä ne otetaan vakavasti, mutta joskus vain tulee mietittyä yhteistyön tärkeyttä ja sitä yhteistä linjaa kodin ja päiväkodin välillä. Mekin ollaan tavallisia ihmisiä, ei taikureita tai superkasvattajia ;)