IMG_20170512_215108.jpg

Kodin siivoamisesta voidaan olla monta mieltä ja kuppikuntia asian tiimoilta löytyy. Itse edustan kai useampaa, riippuu vuodenajasta sekä mielialasta.

Meillä on koira- hamsteri - teini - laiska äiti -talous. Teinipoika on kiitettävän siisti luonne. Koirat ja hamsterit eivät - niille on luonnollisesti turhaa opettaa, ettei karvoja/palloja/vinkuleluja/jyviä tai purua yksinkertaisesti nakella pitkin lähimaastoa. Laiska äiti puolestaan - juu, kohdevalot vain tännepäin! - on opetettu siivoamisen kultaiselle keskitielle ja talouskoulussa vielä lisäoppiakin saatu, mutta ei... Tämä koti ei kiillä puhtauttaan, ei tuoksu metsäisen-kukkaisen-villin freesian-hajuttoman puhtaalle. Ainakaan usein!

Eilen muuten tuoksui kevyesti kirsikankukalle. Päätin  jokinaika sitten, että ostan uuden, omia tuoksuhermojani hivelevän pesuaineen. Perinteinen männyntuoksu, näin metsän laidassa lapsuutensa eläneelle, on tietysti se ainoa oikea puhtauden tuoksu. Siihen tuoksuun kiteytyy myös mäntysuovalla pestyt matot. En tiedä miksi mielestäni koti on puhdas vasta, kun mänty tuoksuu ja jalan alla on karhea pesty matto. Liittynee lapsuuden muistoihin. Nyt syksyn keskellä männyn tuoksut saivat väistyä kirsikankukan tieltä. Ihan oli tehokas aine ja pesuvesi kertoi, että hyvästä syystä lattiat tuli pestyä. Pölyt pihalle, puistellut matot sisälle ja tavaroita paikoilleen. Muutamat huonekalut vielä vaihtoivat paikkaa ja simsalabim - siisti koti taas muutamaksi päiväksi oli valmis!

Kiinassa asuessamme siivoaminen miltei päivittäin oli itsestään selvyys. Ilmansaasteet tulivat pinnoille kaiken aikaa. Kun lapset olivat pieniä opetimme heidät siivoamaan leikkien loputtua tavarat paikoilleen. Se oli hyvä tapa ja näyttää kantavan oppina vielä tänäkin päivänä. (Tässä välissä mainoskatko; Hei sinä lapsen vanhempi! Opeta lapsesi siivoamaan leikit pois jo pienenä, se ei kestä montaa viikkoa, mutta kantaa varmasti hedelmää! ps. Opeta myös kunnioittamaan kirjoja, ne eivät ole tarkoitettu pahoinpideltäväksi!) Kiinassa siivousvälineet olivat edullisia ja niitä oli moneen lähtöön. Siellä opin harjojen, pesusienien ja rättien tärkeyteen sekä hauskuuteen. Niitä pitää siis olla monia - muutamia ylimääräisiäkin -  ja eri värisiä sekä eri materiaalista tehtyjä. Ei käy kalliiksi suomessakaan, jos ottaa sieltä alemmalta hyllyltä edullisempaa. Kyllä niilläkin lika irtoaa! Se pesuaine on kuitenkin se kaiken a ja ö tai ainakin sen tuoksu. Tässä vaiheessa alan asiantuntijat ehkä pyörittävät jo päätään, mutta antakaa nyt armoa köyhälle kotisiivoajalle... Siivoamisesta saa tehdä hauskaa ja mielikuvitus saa ottaa valtaa. Vallankumouksellista siivousta rennolla asenteella. Hyvää musiikkia taustalle ja imuri laulamaan! Kotijumppa samaan hintaan.

Kodin siivoamisen yhteydessä tulee siivottua myös sisimpäänsä. Uskokaa tai älkää, mutta näin se on. Puhtaampi koti tuo hyvää mieltä. Vessanpöntön kuuraamisessa voi sylkeä ja purnata kaikki p-ajatukset likaveden mukana pois ja nupista vetäisemällä saa sitruunan tai muun hajusteen myötä paremman mielen. Imuroinnissa sekä lattian pesemisessä putsaillaan pintapuoliset murheet ja pölyjen pyyhinnän myötä paljastuu puhdas pöytä uusiin haasteisiin. Entäpä pienten kolojen hankaamiset ja puunaamiset, vanha hammasharja tekee ihmeitä niile ja turhille hampaiden kiristelyille.

Minulla on yksi hassu tapa siivoamisen suhteen. Jos sairastun ja pitää olla kotona sairastamassa, niin minun on vain pakko siivota ensin. En voi sairastaa jos koti on epäsiisti... Imurointi 39 asteen kuumeessa on loistava tapa saada itsensä puolitajuttomana lattian rajaan ja löytää kauan kadoksissa olleet villakoirat kaappien alta. Siivouskin hoituu suht ripeästi, kun sänky kutsuu raihnaista. Mistään suursiivouksesta ei tietenkään ole kysymys.

Joulun ja juhannuksen aikaan vaahdotaan paljon siivoamisen pakollisuudesta. Pitääkö kaapit pestä ja hopeat kiillottaa? No, ei kai mikään laki siihen pakota, mutta lika kylläkin. Onko vaarallista, jos edes kahdesti vuodessa tiettyyn aikaan pesee ne kaappien hyllyt ja heittää turhat tavarat kierrätykseen? En usko. Ja eihän se nyt tarvitse olla kumpanakaan aatonaattona vaan vaikka viikkoa ennen tai kahta tai kuukausi... 

Nyt on sisin siivottu näistä mietteistä ja voisi mennä vaikka nukkumaan pitkän päivän päätteeksi. Huomenna siistin takaterassin ja viritän pihavalot loistamaan syksyn pimeyteen!