IMG_20201024_174304.jpg

Jännitystä sen kummempaa lisäämättä vastaan heti, että on. Erilainen joulu on silti oikea joulu, sanoivat median edustajat mitä tahansa. Jokainen joulu on jokatapauksessa erilainen vuodesta toiseen.

Minä olen jouluihminen. Olen saanut viettää lapsuuteni joulut lumen ja metsän keskellä, perheen, isovanhempien, vierailevien sukulaiseen ja perinteisten jouluruokien äärellä. Joulupukin odotuksen hurmiossa lapsuuden joulut ovat muistoja täynnä. Vuodet vierivät ja lapsista muututtiin nuoriksi ja siitä aikuisiksi. Joulu muuttui jo silloin, perinteet muuttivat muotoaan ja ihmiset ympärillä osittain vaihtuivat. Minun kohdallani vaihtui välillä maanosakin.

Vallitsevan epidemian aikana on monessa perheessä mietitty miten joulua nyt vietetään. Mediassa pelotellaan, varoitetaan, syyllistetään ja maalataan uhkakuvia. No, uhka on olemassa meillä jokaisella, se on totta. Vanha sananlasku sanoo; sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee... Nyt pitää ajatella; sitä tikulla nenään, joka tautia voi levittää...  Minua harmittää se, että kielteisen ja pelottelevan uutisoinnin sijaan ei huomioida tarpeeksi positiivisia tapoja viettää joulua. Muutenkin muutamista iltapäivä lehdistä on tullut terveydellisten seikkojen uhkakuvien hautomo. Heidän lehtiään jos päivittäin selaa niin tulee luulotautiseksi. No, itse olen päättänyt suojella ajatuksiani ja oloani olemalla lukematta ko lehtiä. Paljon terveempi olo heti.

Rehellisesti käsi pystyyn, kuinka moni huokaisee helpotuksesta, ettei tarvitse lähteä mihinkään, ei tarvitse kestitä ketään, saa itse päättää milloin syödään ja saunotaan? Ja silti viettää oikeaa joulua. Joulu kun on jokatapauksessa - kalenterissakin lukee niin ja töistä on monet saaneet ihan palkallista vapaatakin sen takia. (Median eräille sanasepoille tiedoksi; joulua ei ole ollut edes mahdollista peruuttaa.) Joulurauha julistetaan, Lumiukko ja muut piirretyt jouluohjelmat tulee telkkarista ja jouluisia sävelmiä löytyy kaikkialta. Kynttilöitä voi polttaa, kietoutua lämpimään ja lukea tai kuunnella vaikka kirjaa. 

Joulu on ihan pian, se ei sinänsä vaadi mitään. Joulun voisi ajatella juhlana, joka tuo hetken pysähdyksen vuoden loppuun. Tai sitten sen alkuperäisen syyn mukaan; Jeesus-vauvan syntymäjuhlana. Tai juhlana jolloin tonttuillaan ja odotellaan joulupukkia. Meillä on lupa viettää sitä itselle hyvällä tavalla, mutta vaikka ympärillä olevat tuovat siihen oman paineensa, me silti voimme vaikuttaa siihen. Laulussa lauletaan; sydämeeni joulun teen... Kun noita kolmea sanaa ajattelee, siinä on koko totuus. Joulun tunne on lopulta meissä itsessämme.

Kaikki eivät halua sitä viettää tai senkummemmin sitä juhlistaa, ei tarvitse. Nuo jouluun kuuluvat päivät voi viettää ihan normaalin arjen mukaisesti. Voi toki kokeilla ja ehkä löytää siitä jotain hyvää, mutta tunnottomuuskin tuota juhlaa kohtaan on sallittua. En minäkään kokenut suurta juhlan huumaa Kiinassa esim. Kuukakku juhlinnassa, mutta iloitsin juhlijoiden puolesta. Heillä oli aihetta juhlaansa. 

Nyt toivon omasta puolestani kaikille hyvää ja rauhallista joulun aikaa.

Amerikassa toivotataan yleisesti Happy Hollidays, Hyviä Lomapäiviä!

Nautitaan hetkestä ja omasta olemassaolosta - se olkoon lahja itsellemme.

Kaikkea hyvää ja terveyttä myös alkavalle vuodelle 2021!